Zo’n 40% van de bevolking in de westerse landen snurkt.
Snurken komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen: bijna de helft van de mannen snurkt weleens, tegen een kwart van de vrouwen.
Tijdens uw slaap verslappen alle spieren, inclusief de tong. Bij sommige mensen zakt de tong daardoor terug in de keelholte en vernauwt hierdoor het bovenste gedeelte van de luchtweg.
Snurken ontstaat dus in het bovenste deel van de ademwegen.
Doordat de lucht nu door een vernauwde holte geperst moet worden, begint het zachte weefsel in de keelholte te trillen bij het in- en uit ademen.
Dit veroorzaakt het typische geluid dat wij ‘snurken' noemen. Snurken heeft dus een mechanische oorzaak, die mechanisch verholpen kan worden. Hiervoor is een orale therapie geschikt.
Licht of primair snurken heeft geen invloed op het kleine bloedsomloop-systeem en de zuurstof verzadiging, in tegenstelling tot rhonchopatie.
Oorzaken van snurken.
Wanneer snurk je? Je snurkt het snelst als je op je rug of op je zij slaapt. Door verkoudheid, alcohol of roken heb je meer kans op snurken. Verkoudheid of griep zorgen dat je slijmvliezen in je neus- en keelholte dikker worden. Daardoor kan de lucht die je ademt er moeilijker langs. Roken en brandend maagzuur irriteren en verdikken de slijmvliezen in de keel. Dit kunnen allemaal oorzaken zijn van snurken, maar belangrijker is het antwoord op: Hoe stop je met snurken?
Een Silensor-SL tegen snurken?
Een Silensor-SL, ook wel anti-snurkbeugel of MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) genoemd, is een beugeltje dat u tijdens het slapen draagt. De beugel maakt direct een einde aan uw snurkprobleem. De werking is eenvoudig en heel effectief. Door de Silensor-SL wordt uw onderkaak gefixeerd of naar voren gebracht. Tijdens het dragen voorkomt de Silensor-SL dat uw tijdens het slapen de luchtweg kunnen afsluiten.